När en colourpoint föds är den helt ljus utan färg eller mönster på kroppen. Allt eftersom tiden går börjar man se tecken på att färg kommer på de kallaste delarna av kroppen: nos, öron, tassar och svans. Enklaste sättet att färgbestämma kattungarna med större säkerhet är genom att avvakta några veckor så att det hunnit komma färg och andra tecken att titta efter på kattungen.

Varför föds colourpoints som “vita”?

Anlaget för colourpoint styrs av omgivningens temperatur. På de kallaste delarna av kroppen träder kattens färg fram och på de varmaste delarna är pälsen ljus.

När colourpoints föds har de hela tiden utsatts för en jämn värme i mammas mage, det är först när de föds som vissa kroppsdelar blir kallare (nos, öron, tassar, ben och svans). När nya hårstrån växer ut framträder då pälsfärgen. Det brukar kunna ta några veckor innan man ser vilken färg eller mönster en kattunge har.

Över tiden växer fler och fler hårstrån med färg fram, något man brukar benämna som “utmaskning”. Denna utveckling sker kontinuerligt under kattens liv men de största skillnaderna ser man framförallt under kattens första månder i livet. Utmaskningens omfattning beror också till viss del på i vilken miljö katten vistas i. Utsätts punkter på kroppen för mycket värme kontinuerligt kommer det växa ut ljusa hårstrån, och vice versa med kyla: då växer det ut färgade hårstrån.

Nyfödd bruntabbymaskad BSH, helt vit den första tiden i livet

Tabby eller solid?

Om minst en av föräldrarna är agouti (mönstrad) kan avkomman ärva anlaget. I kombination med colourpoint (maskning) kallas agoutimönstret för “tabby”. Är båda föräldrarna solida (non-agouti) så kan avkomman endast bli solid.

En tabbymaskad katt har några kännetecken som ofta är synliga relativt tidigt hos kattungen, ibland redan efter några dagar (detta är beroende på vilken färg kattungen har, ju mörkare färg desto tydligare syns dessa tecken). Oftast är dessa tecken tillräckligt tydliga att tolka när kattungen är 3-5 veckor gammal.

Tabby-tecken att hålla utkik efter:

Öronkanten
Färg på örats yttre kant i kombination med ett vitt inneröra.

Mörkare linje runt nosen *
I början av kattungens liv blir nosen mörk, men är katten mönstrad så spricker färgen upp efter några veckor och en linje runt nosen framträder.

* Detta tecken stämmer inte alltid. Ibland spricker nosens färg aldrig upp hos vissa individer, trots att katten är tabby/agouti.

Svansen
Ringar på svansen antyder att katten är tabby.

Galleri: Tabbymaskade

Tabby colourpoint (agouti)

Visa

Solid-tecken att hålla utkik efter:

Öronkanten
Färgen sprider sig över örats kant och fortsätter i innerörat i en mjuk färgövergång.

Mörk nostryffel
Kattungens blir nos förblir mörk i en ton som matchar kattens färg.

Svansen
En enfärgad svans fri från ringar/mönster antyder att katten är solid/non-agouti.

Galleri: solidmaskade

Self colourpoint (non-agouti)

Visa

EMS-Ordlista

Svårt att komma ihåg vad alla bokstäver och siffror står för? EMS står för “Easy Mind System” (framtaget av FIFe), vilket är ett system för hur man anger olika utseenden med siffror och bokstäver.

Klicka på “Visa” för att se hela ordlistan.

Visa

Tips: lär dig genetiken

Brittiskt korthår kommer i en uppsjö av färger och mönster, vilka kan kombineras på nästan alla möjliga sätt. Genom att lära dig genetik och hur de genetiska anlagen fungerar kommer det bli enklare för dig att färgbestämma kattungar (och vuxna katter) korrekt.