Jämför och se skillnaden på olika varianter av röd. Den diluterade varianten av röd heter creme och visas i ett eget galleri.

Här är fotona samlade efter “huvudfärgen” samt om de är silver eller golden. De är ej sorterade efter sköldpaddsfärger, vitfläckighet eller mönster. Har du egna bilder som du vill att vi använder? Skicka gärna in materialet till info@colourpoint.se

Förkortningar av färgnamn

I detta inlägg använder vi oss av EMS-systemet för att ange färg. Om du vill se vad de olika bokstäverna och siffrorna står för så ska du läsa här.


Röd

Röd + Silver

Mönstrad eller solid?

Det kan vara svårt att veta ifall en röd-eller cremefärgad katt är agouti (mönstrad) eller non-agouti (solid/omönstrad). Anledningen är att alla katter har ett mönster i grunden, oavsett om de är non-agouti eller agouti. Andra färger (svart/blå, choklad/lila, kanel/fawn) brukar täcka över grundmönstret på en non-agouti bättre än vad röd/creme gör.

Nedan är två kattungar som ser ganska lika ut, i varje fall är skillnaden mycket liten. Den ena är registrerad som non-agouti (d 33) och den andra som agouti (d 21 33).

BSH d 33. Denna kattunge kan bara vara non-agouti då båda föräldrarna är non-agouti.
BSH d 21 33. Denna kattunge har en agouti-förälder (heterozygot agouti). Följ denna kattunges färgutveckling här.

Hur vet man då ifall man har en mönstrad eller solid kattunge? Några tips

Genetik

  • Är båda föräldrarna non-agouti? Då kan inte kattungen vara agouti, den måste därmed vara solid.
  • Är en av föräldrarna (eller båda) homozygot agouti* (= har dubbla agoutianlag)? Då är kattungen agouti.
  • Är en av föräldrarna (eller båda) heterozygot agouti * (= har ett agoutianlag)? Då kan kattungen vara agouti eller non-agouti.
  • Du kan även DNA-testa kattungen genom att skicka DNA från katten till ett veterinärt labb. Exempelvis Langford Vets i UK, UC Davis i USA eller Laboklin i Tyskland.

* Detta kan du ta reda på genom DNA-test av föräldrakatterna.

Ta hjälp av någon som är van

  • Är du osäker på färg rekommenderar vi att du kontaktar en annan colourpointuppfödare som kan hjälpa dig att titta på kattungen. Det kan t.ex. vara uppfödaren du köpte kattföräldern/kattföräldrarna av.

Kul att veta!
Grundmönster är den genetiska mönsterformen som katten har, alla mönsterformer kan alltså ses som en “skugga” på katten när den är non-agouti – vissa syns mönsterformen mer på och andra mindre. Det mest önskvärda är att så lite grundmönster som möjligt ska synas på kattens kropp.

Grundmönstret kallas ibland också för “spökmönster”, eller “ghost markings” på engelska.

Även i röda & cremefärgade fält på sköldpaddsfärgade katter kan man se att ränder “skiner igenom”. Detta är en lilasköldpaddsmaskad med vitt (BSH j 03 33) som är non-agouti, ränderna i grundmönstret syns i det cremefärgade fältet i ansiktet. I de lila fälten syns grundmönstret inte lika mycket.

Följ färgutvecklingen

De här bidragen visar hur färgen framträder mer och mer under kattungens första tid i livet.

Klicka på inläggen för att läsa mer.