Brun är en av de absolut mest klassiska färgerna på en colourpoint, och populariteten har alltid hållt i sig. Den här kattungen har dessutom vitfläck, och vilket är en mer “modern” färgvariant på Brittiskt korthår och långhår. Färgbenämningen blir alltså: Brunmaskad bicolour.

Brun är egentligen “svart” rent genetiskt – men på en maskad blir sällan de utmaskade punkterna riktigt svarta, och därför kallas färgen för brun när den är kombinerad med maskat.

I det här inlägget kommer du följa en brunmaskad bicolour-tjej och se hur hennes färg framträdde under hennes första veckorna i livet, från första veckan till ca 14 veckors ålder.


Föräldrar

Mor: Kaiwara from Little Nina, (BSH n 33)

Far: CH LT*Amber Wishes Rockabye baby (BSH p 03 33)

11 dagar

Här ser man redan att öronen har fått ordentligt med färg – en tydlig indikation på att kattungen är brunmaskad. Dessutom är nosen och fötterna helt “rosa” – även detta ett tydligt tecken på vitfläckighet.
BSH n 03 33
Här ser man tydigt kontrasten mellan det “rosa”/ofärgade bakbenet mot svansen.

Ca 5 veckor

Vitfläckigheten är väldigt tydlig vid denna ålder. Man kan till och med se vita fält på kroppen, som bryter mot kroppens i övrigt något gräddvita nyans.
BSH n 03 33
BSH n 03 33

6 veckor

BSH n 03 33

7,5 veckor

BSH n 03 33
BSH n 03 33
BSH n 03 33

9,5 veckor

BSH n 03 33
Notera de rosa trampdynorna – otroligt gulligt. Om katten har fått helvita sockor så förblir trampdynorna rosa. Men det är inte heller helt ovanligt att katten kan få färg på just trampdynorna, och då matchar färgen på trampdynorna den färg som katten för övrigt har i sin maskning.

14 veckor

Kontrasterna mellan vitfläckarna och övrig kroppsfärg är nu väldigt tydlig. Hur stark kontrasten är kan dock variera mellan olika linjer av katter – dessa bilder ska alltså inte betraktas som ett facit i den bemärkelsen.