Brittiskt korthår kommer i en uppsjö av färger och mönster, vilka kan kombineras på nästan alla möjliga sätt. Anlaget för colourpoint styrs av temperatur, på de kallaste delarna av kroppen träder färgen fram: öron, tassar och ben, svans och nos.

När colourpoints föds har de utsatts för en jämn värme i mammas mage, därför syns inte deras färg förrän nya hårstrån växer ut. Det brukar ta några veckor innan man ser vilken färg eller mönster en kattunge har, ibland syns det tidigare och ibland senare.

Vi har skrivit ett eget inlägg om vilka färger som är godkända på Brittiskt korthår och Brittiskt långhår i kombination med colourpoint, med utgångspunk i FIFe (som svenska SVERAK tillhör).


Ordlista

Agouti 

= Mönster. Kallas oftast på engelska för ”tabby” (mönsteranlag), som ej ska förväxlas med engelskans ”classic tabby” (en specifik mönstertyp. Classic tabby är ett av de agoutimönster som finns hos katt, som vi på svenska kallar för ”tabby”, EMS-kod 22). Agouti har ingen EMS-kod.

Ospecificerad tabby 

= Man vet att katten är mönstrad, men vet inte vilken sorts mönster. Då använder man EMS-kod 21. På maskade katter använder man alltid EMS-kod 21 när katten är mönstrad, oavsett om man vet vilken slags mönster katten har eller ej.

Mönsterformer

  • Tabby = Ett agoutimönster som liknar virvlar på kattens sidor. Kallas ofta på engelska för ”classic tabby” eller ”marbled tabby”. Mönsterformen tabby har EMS-kod 22.
  • Tigré = Ett agoutimönster som formar ränder på sidorna av kattens kropp. Kallas på engelska för “mackerel tabby” (makrillränder). Mönsterformen tigré har EMS-kod 21.
  • Spotted = Ett agoutimönster som formar prickar på sidorna av kattens kropp. Kallas på engelska för “spotted tabby”. Mönsterformen spotted har EMS-kod 24.
  • Tickad = Ett agoutimönster som delar upp mönstret i massa mönstrade strån, det brukar ofta kallas viltfärgat på andra djur som kaniner och rådjur. Kallas på engelska för “ticked tabby”. Mönsterformen tickad har EMS-kod 25.

Golden

= Ett slags agoutianlag, där katten har en varm och “gyllene” färg på. hårstrået längst in mot kroppen. Pigmentet visas på den yttre delen av hårstrået. Golden kombineras alltid med en annan färg, t.ex. svart, blå, choklad, lila, m.m. Mer info under “vidbandsanlaget” i denna lista.

Silver

= Genen som gör att katten får silver kallas för inhibitorgenen (I) och nedärvs dominant. På solida katter gör anlaget att pigmentet på hårstrået längst in mot kroppen inte bildas (“inhiberar”). Hårstråets bas/rot blir då vitt närmast kroppen och pigmentet visas endast på resterande del av hårstrået. Färgen på katten kallas därmed smoke (t.ex. “svart smoke” om katten i övrigt har svart pigment).

När det gäller agouti (mönstrat) så påverkar denna gen de ljusare banden på agoutihåren. Detta medför att hårstrået får en färgad spets, ett vitt band, ett färgat band till och sedan vitt in mot kroppen. Färgen kallas då svartsilveragouti (tabby, spotted, tickat etc., t.ex. “svartsilvertabby”) om katten i övrigt har svarta pigment, blåsilveragouti (tabby, spotted, tickat etc) om katten i övrigt har blå pigment.

Vidbandsanlaget (tippning) 

= Genen som påverkar agoutihårstrån. Den kallas för vidbandsanlaget (Wide band), Wb. Denna gen är inte helt klarlagd, men det finns teorier om att det är flera gener som samverkar för hur stor del av bandet på agoutihårstrået suddas ut. Det finns inget DNA-test för denna gen i dagsläget.  Detta anlag gör att hårstrået endast får pigmentering i hårstråets topp. Den ökar bredden på det ljusa bandet och ”suddar” därmed ut en del av mönstret.

Hur mycket den ljusa bandbredden på hårstrået ökar varierar beroende på om katten är homozygot för anlaget (ökad ljus bandbredd) eller heterozygot (mindre ökad ljus bandbredd). Det är denna effekt på agouti som ger uttrycket tipped (tidigare benämnda “shaded” och “shell”).

Vidbandsanlaget anlag brukar man tala om i samband med Golden och Silver.

Denna info om vidbandsanlaget är senast uppdaterad 2018.

Dominant anlag 

= enast ena föräldern behöver bära anlaget för att det ska kunna nedärvas synligt på avkomman. Bärs “synligt” även om föräldern bara har en uppsättning av anlaget.

Recessivt anlag

= Båda föräldrarna måste bära anlaget för att det ska kunna bli synligt på avkomman. Kan bäras “osynligt” om föräldern bara har en uppsättning av anlaget.

Dilution 

= Dilution betyder ”utspädd”, det vill säga att färgen på katten späds ut med detta anlag. Svart blir blå, choklad blir lila, kanel blir fawn, rött blir creme.

Heterozygot  

= En kopia av ett (specifikt) anlag, en allel.

Homozygot   

= Dubbel kopia av ett (specifikt) anlag, ett genpar/dubbel allel. Avkomman kommer ärva detta anlag till 100% oavsett vad den andre föräldern bär för anlag.

Vill du veta vad för färgutfall du kan få i en kull? Läs då vår guide Färgutfall colourpoint.


Tack till…

Carolina Samuelsson (Qtcat) för beskrivning av vidbandsanlaget och silver.

Anna Carlsson (Meduseld’s) för beskrivning av övriga anlag.