Brittiskt korthår kommer i en uppsjö av färger och mönster, vilka kan kombineras på nästan alla möjliga sätt. Anlaget för colourpoint styrs av temperatur, på de kallaste delarna av kroppen träder färgen fram: öron, tassar och ben, svans och nos. När colourpoints föds har de utsatts för en jämn värme i mammas mage, därför syns inte deras färg förrän nya hårstrån växer ut. Det brukar ta några veckor innan man ser vilken färg eller mönster en kattunge har, ibland syns det tidigare och ibland senare.

Vi listar godkända färger i de olika kattförbunden och längre ned på sidan hittar du en ordlista över de vanligaste anlagen på Brittiskt korthår och Brittiskt långhår.


 

Brittiskt korthår och Brittiskt långhår-colourpoint i FIFe

Anslutna kattförbund: SVERAK, NRR, Felis Danica, Suomen Kissaliitto med flera

I FIFe är Brittiskt korthår (BSH) & Brittiskt långhår (BLH) godkända i ”vanlig” colourpoint (solid/non agouti), agouti/mönstrad colourpoint, silver-colourpoint (med eller utan agouti), golden-colourpoint (ett slags agouti). Alla dessa kan kombineras med vitfläck (med graderna bicolour, harlekin & van).

33 – colourpoint (förstås!) (recessiv)

21 – tabby (agouti) (dominant)

* Fullfärg = färg som inte är “utspädd” (ej diluterad). Diluterade färger upplevs ljusare och fullfärger upplevs mörkare. Ex: svart är en fullfärg, blå är en diluterad färg från svart.


 

Brittiskt korthår och Brittiskt långhår-colourpoint i WCF

Vi saknar en motsvarande beskrivning här för färger som är godkända i WCF. Vill du sammanställa en sådan?

Maila info@colourpoint.se!

 


 

Ordlista

Agouti = mönster. Kallas oftast på engelska för ”tabby” (mönsteranlag), som ej ska förväxlas med engelskans ”classic tabby” (en specifik mönstertyp. Classic tabby är ett av de agoutimönster som finns hos katt, som vi på svenska kallar för ”tabby”, EMS-kod 22). Agouti har ingen EMS-kod.

Tabby = ett agoutimönster som liknar virvlar på kattens sidor. Kallas ofta på engelska för ”classic tabby” eller ”marbled tabby”.

Golden = ett slags agoutianlag. Mer info under “vidbandsanlaget” i denna lista.

Silver = Genen som gör att katten får silver kallas för inhibitorgenen (I) och nedärvs dominant. På solida katter gör anlaget att pigmentet på hårstrået längst in mot kroppen inte bildas (“inhiberar”). Hårstråets bas/rot blir då vitt närmast kroppen och pigmentet visas endast på resterande del av hårstrået. Färgen på katten kallas därmed smoke (t.ex. “svart smoke” om katten i övrigt har svart pigment). När det gäller agouti (mönstrat) så påverkar denna gen de ljusare banden på agoutihåren. Detta medför att hårstrået får en färgad spets, ett vitt band, ett färgat band till och sedan vitt in mot kroppen. Färgen kallas då svartsilveragouti (tabby, spotted, tickat etc., t.ex. “svartsilvertabby”) om katten i övrigt har svarta pigment, blåsilveragouti (tabby, spotted, tickat etc) om katten i övrigt har blå pigment.

Vidbandsanlaget (tippning) = Genen som påverkar agoutihårstrån. Den kallas för vidbandsanlaget (Wide band), Wb. Denna gen är inte helt klarlagd, men det finns teorier om att det är flera gener som samverkar för hur stor del av bandet på agoutihårstrået suddas ut. Det finns inget DNA-test för denna gen i dagsläget.  Detta anlag gör att hårstrået endast får pigmentering i hårstråets topp. Den ökar bredden på det ljusa bandet och ”suddar” därmed ut en del av mönstret. Hur mycket den ljusa bandbredden på hårstrået ökar varierar beroende på om katten är homozygot för anlaget (ökad ljus bandbredd) eller heterozygot (mindre ökad ljus bandbredd). Det är denna effekt på agouti som ger uttrycket tipped (tidigare benämnda “shaded” och “shell”). Vidbandsanlaget anlag brukar man tala om i samband med Golden och Silver.

Dominant anlag = enast ena föräldern behöver bära anlaget för att det ska kunna nedärvas synligt på avkomman. Bärs “synligt” även om föräldern bara har en uppsättning av anlaget.

Recessivt anlag = båda föräldrarna måste bära anlaget för att det ska kunna bli synligt på avkomman. Kan bäras “osynligt” om föräldern bara har en uppsättning av anlaget.

Dilution = dilution betyder ”utspädd”, det vill säga att färgen på katten späds ut med detta anlag. Svart blir blå, choklad blir lila, kanel blir fawn, rött blir creme.

Heterozygot = En kopia av ett (specifikt) anlag, en allel.

Homozygot = Dubbel kopia av ett (specifikt) anlag, ett genpar/dubbel allel. Avkomman kommer nedärva detta anlag till 100% oavsett vad den andre föräldern bär för anlag. Ex. När en katt är colourpoint är denne homozygot, alla avkommor efter denne kommer att nedärva colourpointanlaget (men eftersom colourpoint är recessivt så beror det på partnerns genuppsättning ifall avkomman får anlaget synligt). Samma sak gäller för homozygot agouti (eftersom agouti är dominant så kommer avkomman få anlaget synligt).

Läs vår text Colourpoint och recessiva anlag, för specifik information om colourpointanlaget, utfallsuträkning med mera.

 


Tack till…

Carolina Samuelsson (Qtcat) för beskrivning av vidbandsanlaget och silver.

Anna Carlsson (Meduseld’s) för beskrivning av övriga anlag.

 

[siteorigin_widget class=”WP_Widget_Custom_HTML”][/siteorigin_widget]